Tips voor het installeren van rookmelders

Tips voor het installeren van rookmelders

Tips voor het installeren van rookmelders

Het spreekt voor zich dat rookmelders onwijs belangrijk zijn en jaarlijks levens redden. Sinds 1 juli 2022 zijn rookmelders in Nederland ook verplicht op elke verdieping in huis. Een vraag die nu dan ook veel gesteld wordt is: hoe installeer je een rookmelder? Het is belangrijk dat dit op de juiste wijze wordt gedaan!

Rookmelders: de werking

We leggen eerst uit hoe een rookmelder werkt. Rookmelders bevatten een zogenaamde rookkamer met daarin een fotodiode en een lichtbron. Zodra de fotodiode minder licht opvangt van de lichtbron slaat de rookmelder alarm. Wanneer er rook of stof in de rookkamer komt wordt het alarm geactiveerd. Stof kan dus ook vals alarm veroorzaken. Let ook op wanneer een rookmelder vervangen dient te worden. Een rookmelder met een kortere levensduur is vaak wat goedkoper, maar moeten uiteraard sneller vervangen worden.

Het aantal rookmelders

Het is essentieel dat op iedere verdieping een rookmelder hangt. Dit is ook verplicht met ingang van de nieuwe wetgeving per 1 juli 2022. Daarnaast adviseren we voor sommige ruimtes hittemelders. Het advies voor hittemelders geldt op plekken waar damp en rookafvoer een hoog risico op vals alarm vormen.

De beste plek voor rookmelders

  • Op elke bewoonde verdieping van het huis
  • In de gang of overloop: dichtbij de slaapkamers
  • Niet bij een open raam, ventilatiegat, mechanische ventilator, boven een radiator, of ander verwarmingstoestel
  • In het midden van het plafond op ten minste 30 cm van de hoek
  • Indien goedgekeurd door de fabrikant, kan de rookmelder ook aan de muur worden bevestigd. Installeer de melder zo hoog mogelijk, maar ten minste 15 cm van het plafond en 30 cm van de hoek.

Rookmelder installeren: 5 stappen

rookmelderEerst schaf je een rookmelder aan en zorg dat je de juiste materialen in huis hebt. Denk hierbij aan: pluggen, schroeven, gereedschap, potlood en een schroefboor. Vervolgens doorloop je onderstaande stappen:

  1. Eerst markeer je met potlood de schroefgaten op de montageplaat.
  2. Boor de schroefgaten: boor de schroefgaten en breng de pluggen aan.
  3. Bevestig de montageplaat: bevestig de montageplaat met de bijgeleverde schroeven.
  4. Bevestig de detector: bevestig de detector aan de montageplaat. Check of de melder goed bevestigd is.
  5. Test de rookdetector: druk op de testknop om de rookmelder te testen.

Rookmelders zijn er in veel verschillende soorten. Het installeren kan daarom iets afwijken. Je kunt bijvoorbeeld ook koppelbare rookmelders kiezen. Een koppelbare rookmelder zorgt voor extra veiligheid in je huis, zeker als je meerdere woonlagen hebt. Vaak is het draadloos verbinden van koppelbare rookmelders erg gemakkelijk.

Avatar foto

Uw vakman