Wat zijn de risico’s van slimme toestellen?

Wat zijn de risico’s van slimme toestellen?

Slimme toestellen in huis: opgepast voor inbrekers

Slimme toestellen zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven, maar zijn ze wel altijd veilig? Wat zijn de inbraakrisico’s in geval van hacking?

Het aantal inbraken stagneert

Hoewel we sinds 2014 een constante daling van het aantal inbraken vaststellen, stagneert dit aantal evenwel na de coronacrisis. In 2021 werden er 94 inbraken per dag gepleegd. De slachtoffers ondervinden niet alleen materiële schade, maar ook aanzienlijke emotionele schade. We moeten dus voorzichtig blijven, gelet op de economische crisis die we momenteel doormaken.

Wat zijn de risico's van slimme toestellen

Wat zijn de risico’s van slimme toestellen?

Slimme toestellen zijn echt overal en we zijn er ons zelfs niet meer van bewust. Stofzuiger, wasmachine, verwarmingsinstallatie, slimme bel, de installatie van zonnepanelen,… met internet verbonden voorwerpen maken deel uit van ons dagelijks leven, maar zijn ze altijd veilig?

Slimme toestellen kunnen een aantal risico’s inhouden wanneer ze gehackt worden. Het COSIC-onderzoek[1] van de KULeuven maakt melding van 54 veiligheidslekken die werden ontdekt bij 16 onderzochte slimme toestellen.

Daarom wenst de AD Veiligheid en Preventie de burgers te sensibiliseren om eenvoudige gewoontes aan te nemen zoals het beveiligen van je wifi-verbinding, regelmatig updates van je slimme toestellen uit te voeren,…

Minister van Binnenlandse Zaken, Annelies Verlinden: ” Veel huishoudtoestellen zijn vandaag verbonden met het internet. Dergelijke toepassingen bieden veel voordelen en maken ons leven eenvoudiger. Naast de voordelen zijn er ook risico’s. Zo kunnen inbrekers gebruik maken van onbeveiligde netwerken om toegang te krijgen tot een woning. Het is daarom een goede zaak dat de campagne BeSafe van de FOD Binnenlandse Zaken dit jaar focust op deze problematiek en een aantal concrete tips onder de aandacht brengt.”.”

Preventietips

– Informeer jezelf goed op voorhand: Zoek online recensies op over alle toestellen die je overweegt aan te kopen en vraag advies aan een technisch deskundige.

– Opgepast voor ‘witte’ producten: Webshops bieden vaak goedkopere alternatieven voor merktoestellen aan. Vaak beschikken deze toestellen echter over minder beveiligingsmogelijkheden. Zorg er dus zeker voor dat je voldoende recensies hebt gelezen als je de aankoop van een dergelijk toestel overweegt.

– Volg de instructies van de gebruikshandleiding: Eenmaal je een toestel hebt aangekocht, is het belangrijk om de beveiligingsmaatregelen toe te passen die in de handleiding opgesomd staan. Wijzig de standaard paswoorden.

– Voer tijdig updates uit: Om je toestellen te beveiligen tegen personen met slechte bedoelingen, is het belangrijk om regelmatig updates uit te voeren.

– Beveilig je Wifi-verbinding!

Avatar foto

Uw vakman