Hoe energie-slim bouwen?

Hoe energie-slim bouwen?

Hoe kan je energie-slim bouwen als de energieprijzen de pan uitswingen?

Steeds meer mensen voelen de gevolgen van de stijgende energieprijzen in hun eigen portefeuille. De voorschotten zijn de laatste maanden flink opgetrokken en de eindafrekening valt almaar duurder uit. En dat terwijl bouwmaterialen op korte termijn fors duurder werden. Maar wat als je net bouwplannen hebt? Als je goed onderbouwde en goed gestructureerde plannen hebt voor een nieuwbouw, dan kun je deze als troef toevoegen. We gaan kijken bij de energiezuinige nieuwbouwwoning van François Debruyne en interieurarchitecte Tine Horré.

Energie-slim bouwen door juiste beslissingen te nemen

Energie-slim bouwen door juiste beslissingen te nemen“Het is belangrijk om van bij het begin logische en goed doordachte beslissingen te nemen om een zo laag mogelijk energiepeil te bereiken, zonder in te boeten op comfort”, vertelt eigenaar en zaakvoerder van totaalaannemer M Villa François Debruyne. “Onze woning scoorde bij de EPB-testen fantastisch met een E-peil van 12 en een S-peil van 30.” Isolatie vormt uiteraard de basis. Zowel vloer, muur als dak zijn optimaal geïsoleerd. “We kozen voor grote raampartijen, die hebben een ongunstig effect op het E-peil. Maar dat compenseerden we door te kiezen voor vierseizoensglas”, vertelt Tine.

Op het dak zorgen zonnepanelen voor gratis stroom, zo’n 5.800W werd voorzien. “Zeker omdat extra stroomverbruik in de toekomst niet uitgesloten is, zijn we daar al op voorbereid.” Daarenboven is een thuisbatterij een uitstekend idee om energie op te slaan om piekmomenten op te vangen. “Onze zonnepanelen sturen ook onze warmtepomp aan, voor de vloerverwarming en het warm water.”

“Let bij de constructie zeker ook op een goede balans tussen ventilatie en luchtdichtheid. Alle ramen en luchtlekken moeten winddicht gemaakt worden, nadat de bouw volledig is afgewerkt, kan de luchtdichtheid gemeten worden via een blowerdoortest. Een goeie score op deze test, levert opnieuw een positief resultaat op het E-peil”, verduidelijkt François. “Om toch een gezond binnenklimaat te bekomen, ventileren we op een gecontroleerde manier via een ventilatiesysteem.”

Deze woning werd ook voorzien van een slimme zekeringkast. Deze houdt rekening met uw manier van leven, waardoor u energie gebruikt wanneer er minder verbruik is. Denk bijvoorbeeld aan de aanwezige laadpaal. I.p.v. uw auto op te laden als u thuiskomt, zorgt de slimme kast voor een oplaadmoment tijdens de nacht. Een slimme aanpak van energetisch bouwen gaat trouwens hand in hand met comfort. Een slimme meterkast en slimme stopcontacten zorgen dat u uw volledige huis gemakkelijker kan koppelen met domotica. Deze pragmatisch aanpak van energie-slim bouwen zorgt niet alleen voor een aangenaam wooncomfort, maar vooral ook een pak minder energiekosten.

Energieprijzen vergelijken

Tot slot kan energie vergelijken je helpen om de hoge elektriciteitskosten te drukken. Een energiebedrijf zoals Fluvius, june dongle enz… kan u een uitsplitsing geven van de verschillende kosten op uw factuur. Dit zal u laten zien hoeveel van uw maandelijkse elektriciteitsverbruik naar elk type kosten gaat. Het is niet alleen belangrijk om te weten hoeveel u betaalt, maar ook waarom. Als u de samenstelling van uw rekening begrijpt, kunt u de energie-efficiëntie verbeteren en hoge elektriciteitsrekeningen verlagen. Tot slot kan u ook besparen op arbeidskosten door te kiezen voor zelfbouwpakketten bij het bouwen van een energie zuinige woning.

Bezoek vrijblijvend deze energie-slimme nieuwbouwwoning tijdens Nieuwbouwzondag 24 april tussen 9 en 13 uur, zonder afspraak. Locatie: Baillistraat 9, 9771 Nokere

Avatar foto

Uw vakman