Waarom zonnepanelen aantrekkelijk zijn

Waarom zonnepanelen aantrekkelijk zijn

Waarom zonnepanelen aantrekkelijk en rendabel zijn

Zonnepanelen worden steeds populairder in België en Nederland en dat is niet zonder reden. Het plaatsen van zonnepanelen kan namelijk erg rendabel zijn. In deze tekst zullen we daarom uiteenzetten waarom het plaatsen van zonnepanelen aantrekkelijk zijn en financieel voordelig.

Allereerst is het belangrijk om te weten dat zonnepanelen zonlicht omzetten in elektriciteit. Dit betekent dat er geen gebruik wordt gemaakt van fossiele brandstoffen, wat een grote bijdrage levert aan het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen en daarmee de klimaatverandering tegengaat. Door het installeren van zonnepanelen draag je dus bij aan een duurzame energievoorziening.

Flink besparen met zonnepanelen

Naast het milieu-aspect kan het installeren van zonnepanelen ook een flinke besparing opleveren op de energierekening. Een gemiddeld huishouden verbruikt ongeveer 3.500 kWh per jaar. Dit verbruik kan worden gedekt door een systeem van ongeveer 12 zonnepanelen. Een zonnepaneel heeft een vermogen van ongeveer 300 Wp en meer, wat staat voor Watt piekvermogen. Dit is het vermogen dat het paneel kan leveren onder optimale omstandigheden, bijvoorbeeld op een zonnige dag in de zomer. Het vermogen dat daadwerkelijk wordt opgewekt hangt af van factoren zoals de hoeveelheid zonlicht, de stand van de panelen en eventuele schaduw. Maar als we uitgaan van een gemiddelde opbrengst van 85% van het piekvermogen, kan een systeem van 12 zonnepanelen ongeveer 3.060 kWh per jaar opwekken.

Met deze opbrengst kan een gemiddeld huishouden dus bijna volledig in zijn eigen elektriciteitsbehoefte voorzien. Hierdoor kan de jaarlijkse energierekening flink omlaag gaan. De opgewekte stroom die niet direct wordt verbruikt kan worden teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Dit kan worden verrekend met de stroom die wordt afgenomen van het net, wat een financieel voordeel oplevert. Bovendien kan de opgewekte stroom die niet wordt verbruikt op een later moment worden gebruikt, bijvoorbeeld wanneer de zon niet schijnt. Een andere optie om elektriciteit op te slaan is een thuisbatterij.

Thuisbatterij

Subsidie voor thuisbatterijEen thuisbatterij is de ideale oplossing om de opgewekte stroom tijdelijk op te slaan. Met een thuisbatterij kun je de opgewekte energie opslaan en gebruiken op momenten dat er geen zonlicht is. Zo kun je nog meer besparen op je energierekening en ben je minder afhankelijk van het elektriciteitsnet.

Een thuisbatterij werkt eigenlijk net als een accu. Als de zonnepanelen stroom opwekken en er geen vraag is naar energie, wordt de overtollige energie opgeslagen in de thuisbatterij. Op momenten dat er wel vraag is naar energie, bijvoorbeeld ’s avonds als de zon onder is, kun je de opgeslagen energie uit de thuisbatterij halen. Zo ben je minder afhankelijk van het elektriciteitsnet en kun je nog meer besparen op je energierekening.

Subsidie voor zonnepanelen van de overheid.

Naast de besparing op de energierekening zijn er nog meer financiële voordelen verbonden aan het installeren van zonnepanelen. Zo is het mogelijk om subsidie te ontvangen van de overheid. Op dit moment is er een landelijke subsidieregeling voor zonnepanelen beschikbaar, waarbij je per installatie een bedrag kunt terugkrijgen van de overheid. Deze regeling loopt nog tot en met 2023. Daarnaast zijn er ook regionale en lokale subsidies beschikbaar, afhankelijk van de gemeente waarin je woont. Het is dus zeker de moeite waard om uit te zoeken of je in aanmerking komt voor een subsidie.

Een ander financieel voordeel van het installeren van zonnepanelen is dat ze de waarde van je huis toeneemt.

15 punten waarom zonnepanelen rendabel zijn

1. Zonnepanelen kunnen de elektriciteitsrekening van een huishouden of bedrijf aanzienlijk verlagen, doordat ze hun eigen elektriciteit kunnen produceren.

2. Zonne-energie is hernieuwbaar en eindeloos beschikbaar, in tegenstelling tot fossiele brandstoffen die op raken en bijdragen aan klimaatverandering.

3. Zonnepanelen bestaan uit zonnecellen en hebben geen bewegende delen, waardoor ze weinig onderhoud nodig hebben en minder snel slijten dan andere energiebronnen.

4. Het rendement van zonnepanelen blijft toenemen, waardoor ze steeds efficiënter worden en meer energie opwekken.

5. Door de stijgende energieprijzen wordt het steeds interessanter om zonnepanelen te installeren. De prijs van zonnepanelen zelf daalt ook, waardoor de investering steeds sneller terugverdiend wordt.

6. Zonnepanelen kunnen in principe overal geïnstalleerd worden waar zonlicht valt, waardoor ze een veelzijdige energiebron zijn.

7. Zonnepanelen kunnen bijdragen aan de verduurzaming van de energievoorziening en het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen.

8. In sommige landen zijn er subsidies en belastingvoordelen beschikbaar voor huishoudens en bedrijven die investeren in zonnepanelen.

9. Zonnepanelen hebben een lange levensduur, tot wel 25 jaar, waardoor ze op lange termijn financieel voordelig zijn.

10 Zonnepanelen kunnen ook worden geïnstalleerd op plekken waar geen aansluiting op het elektriciteitsnet mogelijk is, zoals op boten, campers of afgelegen huizen.

11. Door het terugleveren van overtollige energie aan het net kan er geld worden verdiend, waardoor de investering in zonnepanelen nog sneller wordt terugverdiend.

12. Zonnepanelen zijn een stille en schone energiebron, waardoor ze geen geluidsoverlast of vervuiling veroorzaken.

13. Zonnepanelen kunnen de waarde van een woning verhogen, doordat huizenkopers steeds vaker op zoek zijn naar energiezuinige woningen.

14. Zonnepanelen kunnen ook geïnstalleerd worden op grote schaal, bijvoorbeeld op bedrijfsdaken of in zonneparken, waardoor ze bijdragen aan de grootschalige energietransitie.

15. Zonnepanelen kunnen bijdragen aan een onafhankelijke energievoorziening, doordat huishoudens en bedrijven minder afhankelijk worden van de energieleveranciers en meer zelfvoorzienend worden.

Avatar foto

Uw vakman